Blindtarmsinflammation beror på att blindtarmsbihanget blivit inflammerat. Orsaken är oftast okänd. Du får ont i magen, och det är viktigt att få snabb behandling. I sällsynta fall brister blindtarmen, vilket är allvarligt. Sök vård om du misstänker blindtarmsinflammation eller har ont i magen utan att veta varför.

Blindtarmsinflammation, som även kallas appendicit, är en vanlig åkomma. Sju procent av alla i Sverige insjuknar någon gång under livet. Det är vanligast i åldrarna 7-30 år, och något vanligare bland män än bland kvinnor.

Blindtarmsinflammation beror på att blindtarmsbihanget blivit inflammerat. Bihanget, som är ungefär lika stort som ett lillfinger, sitter nära tunntarmens mynning i tjocktarmen.

Ofta talar man i vardagsspråk bara om blindtarmen, och det är då blindtarmsbihanget man menar. Bihanget har ingen känd funktion, utan är en rest från människans tidigare utveckling. Man vet inte varför bihanget ibland kan bli inflammerat.

Brusten blindtarm kräver omedelbar behandling

Brusten blindtarm innebär att bihanget har brustit. Då kan infektionen spridas i buken. På insidan av bukhålan finns bukhinnan. Om den infekteras krävs det behandling omedelbart. Det är därför viktigt att söka vård snabbt vid misstänkt blindtarmsinflammation.

Idag är det mycket ovanligt att dö i blindtarmsinflammation. Framför allt är det då personer över 80 år som drabbas. Då handlar det oftast om att personen fått en infektion eller hjärtinfarkt efter operationen.

Symtom på blindtarmsinflammation

Blindtarmsinflammation ger ibland typiska symtom. Då är det lätt att ställa diagnos. Men ofta är symtomen inte så tydliga - särskilt hos små barn, gravida kvinnor och äldre personer.

Hos kvinnor kan besvär från underlivet göra att man misstänker blindtarmsinflammation.

Hos barn kan ömma, svullna lymfkörtlar i magen eller förstoppning ge liknande smärtor.

Typiska symtom kan vara:

  • Du känner dig sjuk med symtom som illamående eller att du känner dig hängig.
  • Smärta och ömhet som börjar över naveln för att efter några timmar vandra ner till magens nedre högra del. Smärtan blir efter hand värre och kommer då från ett och samma ställe. Det gör mer ont om du andas djupt, hostar, nyser eller rör på dig.
  • Du kan få feber, men sällan hög feber, och oftast först efter något dygn.
  • Diarré eller lösare avföring än normalt kan förekomma, och ibland kräkningar.

Besvären kan komma plötsligt eller smygande, och behöver inte följa ett typiskt förlopp. Till exempel förekommer smärta till vänster i magen, vilket alltså inte utesluter blindtarmsinflammation.

Fråga om råd

Om du undrar över något antibiotika som ett alternativ till att operera.

Komplikationer

Efter operationen kan man drabbas av infektion i operationssåret.

I sällsynta fall kan bukhinnan bli inflammerad. Då bildas även var. Risken för detta är betydligt större vid brusten blindtarm. Vanligtvis behandlar man då med antibiotika.

Tarmvred förekommer också hos patienter som blivit opererade för blindtarm. Tillståndet kräver ibland akut operation.